Panna cotta alla vaniglia con salsa di lamponi

Olen aina pitänyt pannacotasta, mutta eilen tein ensimmäisen kerran tätä perinteistä Italialaista jälkiruokaa. Reseptin pongasin Italialainen buffet-pöytä kirjasta. Täytyy kyllä paljastaa, että vaniljatangon käytössä vähän fuskasin ja käytin vaniljasokeria. Vaniljatangot on meinaan tosi kallita. kolme tankoa maksaa lähes 3 euroa. Ja onhan vaniljasokerissa sentäs mukana aitoa vaniljaa. Vaniliinisokeri on ehkä tähän tarkoitukseen turhan synteettinen tuote.

Kermaa voi sitten käyttää linjojensa mukaan. itse kokeilin heti jotain erilaista ja terveellisempää. Käytin Alpro Soyan 5%:sta ruoanlaittovalmistetta (soijapohjainen kermankorvike). Hyvää tuli niinkin!

Ohje: (neljälle)

5 dl kermaa

1 pitkittäin halkaistu vaniljatanko (tai vaniljasokeria n. 2,5 tl)

1,5 rkl sokeria

2 liivatelehteä

Pane vaniljatanko kermaan ja kiehauta. Ota kattila pois liedeltä ja anna vetäytyä 20 min, jotta tanko luovuttaa makunsa. Poista tanko kermasta ja lisää sokeri.(itse lisäsin vaniljasokerin ja kidesokerin ja pehmitetyt liivatteet heti kiehauttamisen jälkeen).

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä n. 10 min, jotta ne pehmenevät. Puristele vesi pois ja liuota ne kermaseokseen. (pitää varmaan kuumentaa kermaa uudestaa, jotta liivatteet liukenesivat, jos käyttää vanijatankoa)

Täytä vuoka tai annosmaljat seoksella ja anna viiletä 3-4 tuntia (tai yön yli)

Tarjolle viedessä kaada pinnalle vadelmakastiketta.

Vadelmakastike:

200 g tuoreita tai pakaste vadelmia

1,5 dl sokerilientä (0.75 dl vettä ja 0,75 dl sokeria)

1 tl sitruunamehua

 

Kiehauta vesi ja sokeri ja keitä kokoajan hämmentäen, kunnes sokeri on liuennut täysin. Lisää vadelmat sokeriliemeen ja sitruunamehu. jäähdytä.