Tänään söin lihapullia ranskalaisessa ruskeassa kastikeessa perunamuussilla. kastikkeen valmistin jo eilen illalla, koska se vaatii vähintään kahden tunnin keittoajan. Voitti kyllä 100-0 kaikki valmiskastikkeet. Tämä resepti on myös Ranskalaisen keittiön salaisuudet- kirjasta hiukan kaunisteltuna nykynaiselle (tai miehelle). Puolet laiton tästäkin kastikeesta pakastimeen.

OHJE: (n. 9 dl valmista kastiketta)

paksupohjainen parin litran kattila

3/4 dl kutakin näistä: hienoksi silputtua porkkanaa, sipulia ja juuriselleriä

3 rkl kuutioiksi leikeltyä keitettyä kinkkua tai pekonia.

6 rkl voita/ öljyä

4 rkl vehnäjauhoja

11 dl kiehuvaa lihalientä (vettä ja 2 lihaliemikuutiota)

2 rkl tomaattisosetta

3 persiljanoksaa

1/2 laakerinlehteä

1/4 tl timjamia

suolaa ja pippuria

Kypsennä pilkotut kasvikset ja kinkku voissa/ öljyssä 10 min.

Sekoita jauhot kasvisseokseen ja hämmentele miedolla lämmöllä 8-10 min. Jauhoja ei saa päästää palamaan, vaan niiden on tarkoitus saada hiukan pähkinäisen ruskeaa väriä.

Ota kattila pois liedeltä ja lisää lihaliemi ja tomaatisose sekoitaen mukaan. Lisää mausteet. keitä aivan hiljaa, kansi raollaan, 2 h. Kuori rasvaa tai vaahtoa pinnasta, jos on tarpeen. Lisää nestettä, jos kastike sakoaa liikaa.

Tarkista maku ja siivilöi kastike. Puserra kaikki mehu tarkkaan kasviksista.