Viime perjantaina sain käsiini iki-ihanan keittokirjan Ranskalaisen keittiön salaisuudet (alkuperäinen teos Mastering the Art of French Cooking), jonka ovat toimittaneet Julia Child ja kumppanit. Olin aivan innoissani ja iltahan siinä meni lukiessa reseptejä. Kirjan esipuhe alkaa näin:  "Tämä kirja on tarkoitettu sellaisille ruoanvalmistajille, joilla ei ole kotiapulaista, mutta jotka toisaalta voivat tarpeen tullen jättää mielestään talousarvion, vyötärönmitan, aikataulut, lastenruoat ja toimintansa vanhempana, autonkuljettajana ja perheenäitinä sekä kaiken muunkin, mikä voisi häiritä sitä iloa, mitä ihminen tuntee luodessaan harvinaisen herkullisen aterian". Itsestäkin välillä tuntuu, että tämä kokkausharrastus vaikuttaa muuhun sosiaaliseen elämään, mutta ehkä se tasapaino joskus vielä löytyy....kenties.

keittokirja sisältää lähes 60 sivua kastikkeita. Aloitin tällä perustomaatikastikkeella. Ihan pikkuisen olen sitä muuttanut nykynaisen keittiöön sopivaksi. En esim. itse keittelemään lihalientä luista ja potkasta. Siitä tuli tosi hyvää! Tuskin sitä nyt joka päivä alkaa keittelemään 1 1/2 - 2 h kastikeita, mutta oli se sen arvoista. Puolet pakastin seuraavaan käyttökertaa. Tällä kerralla en siivilöinyt kastiketta.

OHJE (n. 6 dl valmista kastiketta)

paksupohjainen, 2 1/2- 3 litran kattila

1/2 dl näitä kutakin: pieniksi kuutioiksi leikeltyä porkkanaa, juuriselleriä ja sipulia

2 rkl silputtua keitettyä kinkkua tai pekonia

3 rkl voita

1 rkl öljyä

1 1/2 rkl jauhoja

3 1/2 dl kiehuvaa lihalientä (vettä ja 1 lihaliemikuutio)

n. 8 dl tomaatimurskaa tai vajaa kilo tuoreita silputtuja kypsiä tomaateja, joita ei tarvitse kuoria

1/4 tl suolaa

2 kuorimatonta valkosipulin lohkoa

4 persiljan oksaa

1/2 laakerinlehteä

hyppysellinen timjamia

hyppysellinen sokeria

(1-2 rkl tomaattisosetta)

Kypsennä kasvikset ja kinkku (tai pekoni) hiljaa voin ja öljyn sekoituksessa 10 min.

Lisää jauhot kinkku- ja kasvisseokseen ja keitä hiljaa 3 min sekoitellen.

Siirrä kattila pois lämmöltä ja lisää seokseen lihaliemi, tomaatit, suola ja sokeri. Lisää valkosipulin lohkot ja yrtit. Keitä hiljalleen 1 1/2 - 2 h, välillä sekoittanen. Lisää vähän nestettä, jos nestettä haihtuu ja kastike sakoaa liikaa.

Siivilöi kastike ja puserra kaikki mehut talteen huolellisesti. Tarkista maku. (Jos kastike näyttää laimeanväriselta lisää 1-2 rkl tomaatisosetta ja keitä 5 min)

Tarjoiluehdotus: mausta broilerintafilesuikaleet suolalla ja pippurilla. Pyörittele vehnäjauhossa ja kariste liiat jauhot pois. Kypsennä liedellä pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää sopivasti tomaatikastiketta haudutus vaiheessa. Tarjoile riisin kanssa.