Kävin kesällä 2008 ystäväni kanssa Pariisissa ja maistoin Tarte Tatinia. Eilen tein ensimmäisen kerran tätä herkkua. Minulla ei ole valurautapannua, joten väsäsin tälläisen reseptin omaan keittiööni sopivaksi. Hyvää siitä tuli! Yksi ystäväni piipahti kylässä ja söi melkein puoli piirasta....

 

Taikina:

100 g kylmää voita / rasvaseosta

3 dl vehnäjauhoja

1 dl tomusokeria

1 muna

 

Täyte:

100g voita / rasvaseosta

reilu 1 dl sokeria

500 g omenoita (n. 4 kpl)

 

1. Leikkaa voi pieniksi paloiksi. Sekoita voi, jauhot ja sokeri murumaiseksi seokseksi. Lisää kevyesti vatkattu kanamuna sekaan.

2. Kuori omenat, poista siemenkota ja leikkaa  4-8 lohkoon.

3. Kuumenna voita ja sokeria kuumassa paistinpannussa kunnes seos alkaa karamellisoitua  (muuttuu ruskean siirappiseksi). Vähennä lämpöä ja lisää omenanpalat. Kypsennä niitä molemmita puolilta pari minuutia.

4. Nostele omenat kauniisti voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija n. 24 cm) esim. ulkopuoli alaspäin. kaada päälle voi-sokeriseos.

5. Kauli taikinasta hiukan yli vuoan kokoinen taikinalevy ja nosta se omenien päälle vuokaan. Nosta taikinakansi omenien päälle ja painele reunat omenien ja vuoan reunan väliin.

6. Paista torttua uunissa n. 30 min 200 asteessa kunnes pohja on kauniin ruskea. Paiston puolivälissä kannattaa alentaa lämpöä 175 asteeseen.

7. Aseta hiukan jäähtyneen piirakkavuoan päälle tarjoiluvati ja kumoa nopeasti ympäri piirakka tarjoiluvatiin. Tarjoa esim. jäätelön tai kermavaahdon kanssa.